Sivut

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

This sh*t is banana's, yo!

Tänään ajattelin lätistä vain hieman eilisistä vatsalihastreeneistäni, mutta intouduinkin kirjoittamaan todella pitkän "esittelyn" Insanitystä. Pari ystävääni on hiljattain innostunut tekemään kyseistä treeniä, mikä on ihan huippua, mutta olen huomannut Insanityn olevan monille täysin tuntematon. Jostain syystä olen kuvitellut päinvastaista ja luullut tämän ja muiden Beachbody -treenien olevan vähän tunnetumpia täällä Suomessakin. Asiaa hieman tarkemmin ajatellen en ymmärrä laisinkaan mistä moinen harhaluulo on syntynyt. Tämä ei ole mikään markkinointi-postaus, mutta ehkäpä jotakuta saattaisi kiinnostaa mistä Insanityssä oikein on kyse.

Beachbody on amerikkalainen yhtiö, joka markkinoi erilaisia kunto-ohjelmia sekä erilaista sälää kuntoilun tukemiseksi. Beachbodyn verkkosivut ovat itselleni melko vieraat, sillä rekisteröitymistä koettaessani huomasin sen olevan mahdollista vain jos asustaa Amerikassa. Verkkosivuilla olisi tietenkin mahdollisuus pitää yhteyttä muiden hurahtaneiden kesken, mutta ellei halua muuttaa rapakon taa, on tämä hoidettava muualla (vaikka mistäs ne tietävät asunko vaikka Alabamassa). Vielä syksyllä ajattelin täysin päinvastaista, mutta Tiffany Rothen Inner Circle -jäsenyyden lähestyessä loppua harmittelin eniten sosiaalisen yhteyden menettämistä muihin jäseniin.  Samanhenkisten ihmisten kanssa yhteyden pitämisellä on nimittäin uskomaton voima tuoda motivaatiota ja uskoa itseensä kun kokee olevansa heikoilla jäillä. Jäsenyys loppui aikaa sitten eikä pääsy foorumille ole enää mahdollista, mutta ihanaa ihanaa: pääsen edelleen ryhmän fb-sivuille :) 



Beachbodyn tunnetuimmat kunto-ohjelmat ovat P90X ja Insanity. Varsinkin ensin mainittuun liittyviin videoihin törmää erittäin helposti jos viettää aikaansa Youtuben kuntoiluaiheisten videoiden parissa ja onnistumistarinoita löytyy aivan hulluna internetin ihmeellistä maailmasta. Kyseistä 90-päiväistä ohjelmaa vetää fitness-guru Tony Horton ja luvassa on rankkaa cross-trainingia. Olen kokeillut muutamaa videota ja kovaa rääkkiä on tämäkin ja Horton vaikuttaa hauskalta ja leppoisalta - vähän ehkä pöhköltäkin - hemmolta. Harjoituksissa kuitenkin tarvitsee jos jonkinmoista varustetta, enkä itse halunnut moisia alkaa ostelemaan.




Selailtuani useita foorumeita päädyin Insanityyn: 63 päivää armotonta hikoilua ach niin ihanan Shaun T:n johdolla, mutta ilman lisävarusteita - oma keho riittää.

Intervalli-harjoituksissa painetaan yleensä lyhyt aika täydellä teholla ja sitten pidempi aika rauhallisesti sykkeen laskemiseksi, mutta Insanityssä tykitetään täysillä yleensä 3-4 minuuttia ja sitten pidetään lyhyt, n. 30-60 sekunnin tauko. Jokainen video alkaa lämmittelyllä, jonka aikana syke saadaan jo korkealle ja kunnon lämmöt päälle. Lämmittelyä seuraa lyhyehkö venyttely ja sitten itse treeniosuus. Lopuksi rauhoitutaan ja venytellään vielä muutama minuutti.

Insanity on jaettu kahteen jaksoon, joista ensimmäinen on kevyempi (vaikkei siltä aloittaessa varmasti tunnukaan) ja toinen luonnollisesti rankempi. Rääkki alkaa kuntotestillä, joka toistetaan kahden viikon välein. Kuntotesti kannattaa todellakin tehdä joka kerta, sillä se toimii suurena motivaattorina. Lisäksi tämä lyhyt video antaa melko napakan kuvan tulevasta ohjelmasta. 



Ensimmäisessä jaksossa videot kestävät 30-40 minuuttia. Plyometric Cardio Circuit ja Cardio Power & Resistance ovat molemmat intervalli-harjoituksia ja Cardio Recovery on rauhallista mutta rankkaa treeniä. Pure Cardio poikkeaa muista harjoituksista siten, että taukoja ei videoilla määrätä. Jokaista liikettä tehdään minuutti ja siirrytään suoraan seuraavaan pitäen taukoja jos niitä tarvitsee. Pure Cardion päälle aletaan toisella viikolla tekemään n. 20 minuuttista Cardio Abs -treeniä, joka nimensä mukaisesti keskittyy vatsalihaksiin. Vatsalihaksia treenataan muillakin videoilla seisten (ja lankuttamalla), mutta vatsalihasvideoilla työt tehdään lämmittelyn jälkeen kokonaan lattialla. Yhtäkään rutistusta ei tarvitse suorittaa: en tiedä oikeaa suomenkielistä termiä, mutta käytännössä lattialla istutaan kuvan mukaisessa asennossa ja työt tehdään lähinnä jalkoja liikuttamalla. Toimii!



c-sit position - leuka ylhäällä, selkä ja vatsa jännitettyinä


Viides viikko on palautumisviikko, jonka aikana jokaisena päivänä tehdään sama treeni: Core Cardio & Balance. Melko rauhallista tasapainon kehittämistä, mutta kuitenkin yksi omista lemppareistani. Treeni on mukava hengähdystauko, mutta työstää silti kroppaa todella mukavasti. Itse ainakin huomasin koukistajalihaksissani yllättävän ison muutoksen viikon lopulla .

Kuudennella viikolla alkaa se todellinen tappomeininki. Ensimmäiset päivät tuntuivat iskuilta kasvoille, sillä juuri kun olin iloinnut vahvistumisestani ja suorituksieni paranemisesta, olinkin taas ihan pulassa. Videot kestävät toisessa jaksossa 45-60 minuuttia, eikä kymmenen lisäminuuttia ole koskaan tuntunut yhtä suurelta kidutukselta. Urheasti kuitenkin eteenpäin! Videoista Max Interval Circuit ja Max Interval Plyo ovat jälleen intervalli-harjoituksia (jälkimmäinen antaa kovaa kyytiä yläkropalle, sillä punnerruksia on helposti yhteensä pari sataa), Max Recovery hidastempoista kidutusta ja Max Cardio Conditioning jatkuvaa tykitystä. Kuten ensimmäisessäkin jaksossa, viimeeksi mainitun lisäksi aletaan jossain vaiheessa tekemään vatsalihastreeniä: joko vanhaa tuttua tai sitten deluxe-paketin mukana tulevaa tuplasti pidempää Insane Absia. 

Lisäksi treenikalenterissa seisoo palautumisviikolta tuttu video, mutta sen tilalla voi tehdä Max Interval Sports Training -videon (myöskin deluxe-paketissa). Luin toissapäivänä kyseisestä treenistä arvostelun ja vaikuttaisi siltä, että tämä lähes tunnin mittainen video poikkeaa melko vahvasti muista videoista ja antaa kropalle kyytiä pahemmin kuin mikään. Itse en siis ole vielä tehnyt kyseistä treeniä, mutta maanantaina otan haasteen vastaan. 

This sh*t is bananas, yo!


Kuten olen aiemminkin maininnut, Insanity on todella rankka jaloille. Hyvät, joustavapohjaiset kengät kannattaa pitää jalassa, koska tällöin hypyt yms sujuvat turvallisemmin. Polvet olivat itselläni jossain vaiheessa todella jäykät ja kipeät, mutta olen päässyt ongelmasta venyttelemällä enemmän ja keskittymällä tarkkaan esim. kyykkyjen oikeanlaiseen suorittamiseen. Muutenkin tulisi kiinnittää huomiota tekniikkaan ennen kuin alkaa riehumaan täysillä, sillä vähemmästäkin höykytyksestä rikkoo paikkansa. Shaun T itsekin ohjeistaa tekemään turvallisesti sen minkä pystyy, eikä pyrkimään videon ihmisten suorituksiin.

Ja psst... vettä kannattaa alkaa tankkaamaan ajoissa jo ennen treeniä, sillä hiki todellakin lentää ja siitä on seksikkyys kaukana. 

Se on muuten ihanaa, että videollakin rehkivillä ihmisillä on selkeästi rankkaa. Tottakai joukkoon mahtuu pari "konetta", jotka eivät tunnu väsyvän koskaan, mutta suurin osa joukosta joutuu pitämään hengähdystaukoja kesken kaiken. Ja jos itse jaksat painaa kun timmit tyypit haukkoo happea ruudulla - avot miten hyvä fiilis!



Ai että noita kärsiviä nassuja loppumetreillä!

Lukeman perusteella yleisimmät kulutusmäärät ovat 400-600kcal per video. Kulutus riippuu videosta, siitä paljonko ihmisellä sitä kulutettavaa on sekä kuinka täysillä rehkii. Jotkut ovat raportoineet kuluttaneensa jopa 800-1000kcal Max Cardio Conditioning -videon aikana. Itse en omista mittaria, joten en valitettavasti tiedä omia kulutusmääriäni. Sen kuitenkin tiedän, että rasvaa on palanut mukavasti, kunto on kohonnut valtavasti ja lihaksiin on tullut lisää voimaa roimasti. Sanoisin siis, että Insanity on hulluutta parhaimmillaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti